Wat kun je lijmen met hot melt lijm?

Hot melt lijm is een soort lijm die smelt bij hoge temperaturen en hard wordt bij afkoeling. Het is een veelzijdige lijm die gebruikt kan worden voor verschillende materialen, zoals papier, karton, kunststof, textiel, keramiek, steen en glas1. Je kunt hot melt lijm aanbrengen met een lijmpistool of een speciale lijmapparatuur.

Hot melt lijm heeft veel voordelen, zoals een lange houdbaarheid, een snelle droging en uitharding, geen oplosmiddelen, geen krimp en een goede afdichting. Het is een handige lijm voor commerciële, industriële en huishoudelijke toepassingen.

Hot melt lijmen en apparatuur

Op welke temperatuur wordt hot melt lijm verwerkt?

Hotmelt lijmen worden verwerkt op verschillende temperaturen, afhankelijk van het type lijm en de toepassing. De meeste hot melt lijmen worden verwerkt op ongeveer 160°C. Dit zijn de standaardinstellingen voor de meeste EVA en polyolefine hotmelt lijmen. Er zijn echter uitzonderingen, zoals:

  • “Cool” melts: ongeveer 120°C
  • PUR hotmelt: ongeveer 120°C
  • Product assemblage hotmelt: tot 200°C

De lijmtanktemperatuur ligt meestal enkele graden onder de lijmkoptemperatuur. Bijvoorbeeld, als de lijmkoptemperatuur 160°C is, dan is de lijmtanktemperatuur ongeveer 150°C. Dit kan variëren naargelang het lijmverbruik en het smeltgedrag van de lijm.

Zijn er hot melt handpistolen beschikbaar?

Ja, er zijn handpistolen verkrijgbaar voor hot melt lijm. Dit zijn apparaten die de lijm smelten en aanbrengen op het gewenste oppervlak. Er zijn verschillende soorten handpistolen, afhankelijk van de diameter, het smeltvermogen, de bediening en de uitvoering van de lijm.

Een voorbeeld van een handpistool voor hot melt lijm is het Hotmeltservice MS80 handlijmsysteem met een ø 43mm lijmreservoir. Dit is een handzaam, mechanisch bediend pistool dat geschikt is voor diverse lijmsoorten, zoals granulaat, kussens en staven. Het heeft ook een digitale temperatuurinstelling en een keuze uit verschillende nozzles.

Industriële hot melt systemen

Er zijn verschillende soorten industriële hot melt lijmsystemen, afhankelijk van de lijmsoort, de toepassing, de capaciteit en de configuratie. Sommige voorbeelden van industriële hot melt lijmsystemen zijn:

  • Industriële handlijmpistolen: Dit zijn draagbare apparaten die de lijm smelten en aanbrengen op het gewenste oppervlak. Ze zijn geschikt voor kleine tot middelgrote producties, reparaties en hobbyprojecten.
  • Standaard lijmunits: Dit zijn vaste apparaten die de lijm smelten in een tank en aanbrengen via een slang en een spuitmond. Ze zijn geschikt voor middelgrote tot grote producties, waarbij een constante lijmtoevoer en een nauwkeurige dosering nodig zijn.
  • Bulk smelters: Dit zijn apparaten die de lijm smelten in een groot vat en aanbrengen via meerdere slangen en spuitmonden. Ze zijn geschikt voor grote producties, waarbij een hoge lijmcapaciteit en een lage onderhoudskost nodig zijn.
  • Vat smelters: Dit zijn apparaten die de lijm smelten in een klein vat en aanbrengen via een pomp en een spuitmond. Ze zijn geschikt voor speciale toepassingen, waarbij een hoge lijmviscositeit en een hoge smelttemperatuur nodig zijn.
  • Lijmwalsen: Dit zijn apparaten die de lijm smelten en aanbrengen op een rol, die vervolgens over het oppervlak wordt gedraaid. Ze zijn geschikt voor toepassingen waarbij een gelijkmatige lijmverdeling en een lage lijmconsumptie nodig zijn.
  • Extruders: Dit zijn apparaten die de lijm smelten en aanbrengen in een continue streng of profiel. Ze zijn geschikt voor toepassingen waarbij een hoge lijmsterkte en een hoge productiesnelheid nodig zijn.