Wat is lijm?

Er zijn vele soorten lijm. Meestal is het een kleverig materiaal in vloeibare vorm en wordt het gebruikt om dingen, meestal substraten genoemd, aan elkaar te kleven. Lijm kan worden gemaakt van plantaardige of dierlijke componenten, maar meestal wordt het gemaakt van synthetische grondstoffen.

De oorsprong van lijm

De eerste lijmen zijn waarschijnlijk vergelijkbaar met de harsen uit naaldboven, later is de mensheid lijmen gaan raffineren door het koken van dierenpoten, huiden, kraakbeen of botten. Later werden sterkere lijmen werden eerst gemaakt van visgraten, aardappels, rijst, rubber of melk.

Hoe maak je zelf lijm?

Een eenvoudige lijm kan thuis worden gemaakt door tarwe, meel en water te mengen. Mogelijk moet de tarwe eerst gekookt worden. Dergelijke lijmen kunnen poreuze materialen zoals papier aan elkaar plakken.

Zijn lijmen schadelijk?

Hoewel veel lijmen veilig zijn, bevatten bepaalde soorten lijm sterk ruikende chemicaliën, zoals vluchtige oplosmiddelen. Ook kunnen er in vernettende lijmen stoffen zoals isocyanaat verwerkt zijn die bij verwerking gezondheidsrisico’s kunnen opleveren.

Zijn hotmelts schadelijk?

Standaard thermoplastische hotmelts, zoals EVA, Polyolefine en Rubbergebaseerde PSA hotmelts, zijn in principe onschadelijk voor de mens, behalve dat ze warm verwerkt worden, is er nauwelijks risico voor bijvoorbeeld productiemedewerkers. Raadpleeg altijd het veiligheidsinformatieblad van uw hotmelt voor een exacte duiding van het product en diens veiligheid.

PUR hotmelts

PUR hotmelts zijn een voorbeeld van de meer bedachtzame groep hotmelts. Ook hier worden kwaliteits verbeteringen gemaakt door bijvoorbeeld low-emission PUR hotmelt, dat heeft dan met name te maken met de isocyanaten die er in verwerkt zijn voor het vernettingsproces.

Onderhoud aan hotmelt apparatuur

Hotmelt-service biedt service aan hotmelt lijmapparatuur. Het vervangen van slangen, originele en compatible onderdelen met de meest voorkomende merken zoals Nordson, Robatech, Meler, ValcoMelton en ITW Dynatec. Goed onderhoud is belangrijk en uiteindelijk goedkoper.

Storingsdienst hotmelt apparatuur

Ook voor acute storingen kunt u 24/7 terecht bij Hotmelt-service in Baarn!