Heeft u een productievestiging in Apeldoorn of omgeving? Vanaf Baarn zijn wij in 45 minuten in Apeldoorn, voor storingen aan uw hotmelt apparatuur zijn wij dus snel ter plaatse. Kijk voor onze contactgegevens op hotmeltservice.nl
Samenstelling van hotmelt lijmen
Hot melt lijmen zijn over het algemeen 100% vaste stof formuleringen op basis van thermoplastische polymeren. Ze zijn vast bij kamertemperatuur en worden geactiveerd bij verhitting boven hun onthardingspunt, in welk stadium ze vloeibaar zijn en dus kunnen worden verwerkt. Na het aanbrengen behouden ze het vermogen om het substraat te bevochtigen tot ze stollen. Na het stollen keren ze terug naar een fysieke toestand die structurele integriteit heeft en kan functioneren als een lijm. De lijm wordt aangebracht door middel van extrusie, walsen of spuiten en de verbinding wordt direct na het aanbrengen of na het opnieuw opwarmen van de gestolde laag uitgevoerd.
EVA, Polyolefine, PSA of PUR?
De verscheidenheid aan polymeren in deze klasse is zeer groot en omvat zowel natuurlijke als synthetische polymeren. De hoge viscositeit van de smelt maakt ze bijzonder geschikt voor poreuze en doorlaatbare ondergronden die anders moeilijker te verlijmen zouden zijn met een oplosmiddelsysteem. Kenmerkend voor hotmelts is dat ze bij afkoeling zeer snel hun interne sterkte opbouwen, waardoor ze snel kunnen worden geassembleerd en verder verwerkt. Omdat ze gebaseerd zijn op thermoplastische polymeren, kunnen hotmelts herhaaldelijk worden verhit om te smelten en gekoeld om te stollen. Deze eigenschap beperkt de temperatuurbestendigheid van hotmeltbindingen en ze hebben ook de neiging om te kruipen bij continue spanning of verhoogde temperaturen. Aan de positieve kant kunnen deze lijmen worden gebruikt om lijmverbindingen te maken die thermisch afneembaar zijn en ook opnieuw kunnen worden bevestigd.